Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2013 12:46 - Какво означава “НЕ” на Референдума във връзка с евентуален строеж на 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй“
Автор: ribarev Категория: Политика   
Прочетен: 1308 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 25.01.2013 20:46


Ще започна с част от становището на Агенцията за ядено регулиране (АЯР) от 16.01.2013г. ( http://www.bnsa.bas.bg/bg/news/20130116 ):

“...са възможни следните основни хипотези:

1. Новосъздадената проектна компания да продължи да участва в лицензионния процес като самостоятелно юридическо лице и да стане отделен оператор на бъдещото ядрено съоръжение. В тази хипотеза новото ядрено съоръжение ще бъде обособено като отделна ядрена централа с отделен собственик, отделна от АЕЦ “Козлодуй” площадка, физическа защита, аварийно планиране и др.

2. С оглед бъдещото развитие на проекта и фактическото развитие на правоотношенията са нормативно допустими варианти за обединяване на “АЕЦ Козлодуй – Нови мощности” ЕАД и АЕЦ “Козлодуй” ЕАД, при което 7-ми блок да стане част от ядрената централа в Козлодуй, с обща площадка, физическа защита, аварийно планиране и др...”

При вот “НЕ” на референдума първия вариант – строеж на отделна ядрена централа е невъзможен и отпада.

Ако вота на Референдума е "НЕ", но Държавата все пак иска да бъдат строени нови енергоблокове, то поради това че Държавата а и АЕЦ "Козлодуй" нямат пари за нови мощности остава втория вариант - обединяване на АЕЦ “Козлодуй” и нов инвеститор, който да даде парите. Това може да се осъществи само ако АЕЦ “Козлодуй” ЕАД, бъде трансформирана от еднолично акционерно дружество – във обикновено такова и капитала на дружеството се увеличи (разбирай и броя акции) като към него се прибавят парите за 7-ми (евентуално и 8-ми) енергоблок на новия инвеститор, който последния за тези пари ще получи съответния брой акции от това дружество.

Оценката за цената на старите амортизирани (5-ти и 6-ти) енергоблокове (особено преди да е удължен срока им на експлоатация) ще е многократно по- ниска от оценката за новите 7-ми и 8-ми енергоблокове, и следователно новия инвеститор ще вземе значително по- голям дял от акциите в новосформираното акционерно дружество (над 67%) а АЕЦ „Козлодуй“ ще има някакъв минотарен дял. Така новия инвеститор ще придобие правото еднолично да определя размера на инвестициите и разпределението на годишната печалба и на практика ще придобие съществуващата АЕЦ “Козлодуй”. А като си спомня как ЕРП-тата с години не плащаха печалби за 33%-ния дял който притежаваше Държавата в тях, то вероятно и сега Държавата няма да получи нито лев дивиденти от АЕЦ-а след преминаването му в частни ръце. Също така вероятно е Държавата, подобно търговете с остатъчния дял в ЕРП-тата, поради това, че не получаваше дивиденти, впоследствие да продаде своя дял на многократно1 по- ниска цена и в крайна сметка АЕЦ “Козлодуй” да се окаже в ръцете на новия собственик за наистина смешни пари, които би АЕЦ-а би изкарала само от производството си за 1-2 години.

Нещо повече – гласувайки с “НЕ” ние ще забраним изграждането на друга АЕЦ на територията на България не само сега, но и след 100 години. Така ще премахнем възможността за бъдеща конкуренция и единствено и само този който притежава съществуващата АЕЦ “Козлодуй” ще може да строи нови енергоблокове.

Ел. ток от единствената ядрена централа вероятно няма да бъде разделян на „стар евтин“ и „нов скъп“, а ще се продава на единна цена.

Излишно е да коментирам, че от самото начало, още преди да е построил блоковете, в продължение на десетилетие новият собственик ще може да доказва колосални разходи пред ДКЕВР и обосновано да изисква по- висока цена на ел. ток продаван от Централата.

 

25.01.2013г. Валери Рибарев

P.S. Описаното по- горе е валидно само, ако на Референдума гласуват повече от избирателите на предишните парламентарни избори. Ако броя на гласувалите е по- малък (както се очертава) моля погледнете статията на Едвин Сугарев от 24.01.2013г. "Референдумът: начин на употреба"
http://www.svobodata.com/page.php?pid=10837&rid=154&archive=


 

1http://ribarev.blog.bg/politika/2011/09/17/koi-plashta-parite-za-investicii-na-energiinite-drujestva.821423

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ribarev
Категория: Политика
Прочетен: 44702
Постинги: 9
Коментари: 10
Гласове: 19
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930